Selamat Hari Raya Aidilfitri

Bysbmorgmy

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam SBM.

 

Alhamdullilah, segala pujian dan syukur saya panjatkan ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan Rahmat-Nya, kita masih lagi dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini. Hari Raya Aidilfitri merupakan satu kemenangan kepada seluruh umat Islam dalam menahan lapar dan dahaga di samping meningkatkan amal ibadat sepanjang sebulan menunaikan ibadah puasa.

 

Tahun 2020 menyaksikan tahun yang paling kritikal untuk Negara kita, bahkan juga seluruh dunia. Dengan penularan wabak pandemik Covid-19, Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini akan disambut dengan cara dan norma yang berbeza. Tiada lagi pulang ke kampung halaman, tiada lagi rumah terbuka, dan tiada lagi gotong-royong atau kenduri kendara. Namun kita sebagai umat islam seharusnya bersyukur kepada Allah S.W.T kerana masih diberi peluang untuk merasai lebaran Aidilfitri.

 

SBM mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin. Semoga segala amalan dan ibadah yang dilakukan pada Ramadhan kali ini diterima oleh-Nya. Marilah kita bersama-sama berdoa kepada Allah S.W.T agar Negara kita pulih sepenuhnya dari ancaman wabak Covid-19 ini. InsyaAllah, dengan usaha dan doa kita kepada Allah S.W.T, kita akan mendapat petunjuk dariNya dan mendapat keredhaan untuk memperolehi kejayaan.

 

Akhir kata patuhilah S.O.P yang telah dikeluarkan oleh Majlis keselamatan Negara. Ziarah menziarahi hanya pada Hari Raya pertama sahaja. Elakanlah kawasan yang sesak dan elakkan dari melawat kawasan perkuburan. Pastikan jarak yang selamat ketika bertemu atau bersembang iaitu 1 meter. Kerapkanlah mencuci tangan dengan air dan sabun. Elak bersalaman dan bersentuhan serta pakailah pelitup hidung dan mulut.

 

Sekian terima kasih

 

HAJI MOHAMMED NAZARI BIN HAJI OTHMAN

PRESIDEN PERTUBUHAN ORANG CACAT PENGLIHATAN MALAYSIA (SBM)

About the Author

sbmorgmy administrator

Leave a Reply